Formula 1 meraklıları ve yeni izlemeye başlayanlar için altın değerinde bir rehberi sizlere buradan sunuyoruz. Hemen başlayalım.
Formula 1 Ne Zaman Başladı?
Formula 1’in ilk yarışı Towcester’deki Silverstone pistinde 1950 yılında yapılmıştır.
Diğer Formula Yarışları
Formula 1 gibi FIA organizasyonu olan Formula 2 ve Formula 3 sürücü ve takımların teknik gelişimleri bakımından son derece önemli bir yere sahiptir. Her iki yarışın da temelde Formula 1 için destek niteliğinde olduğu söylenebilir. Formula 2’de 11 takım Formula 3’te ise 10 takım başarılı olmak için çalışır. FIA kurallarının geçerli olduğu Formula 2’de 14 yarış günü bulunurken Formula 3 için 10 yarış günü 2023 programında yer alır.
Formula 1’de Kaç Takım ve Kaç Pilot Var?
Formula 1 2023 yarış programına 10 takım dahil edilmiştir. Her takım 2 pilot ile yarışlarda mücadele eder. Bu da Formula 1 yarışlarında toplam 20 pilotun piste çıktığı anlamına gelir. Formula 1’deki takım ve pilot sayıları sabit olmayıp yıllara göre değişiklikler gösterebilir.
Formula 1’de Bir Sezonda Kaç Yarış Oluyor?
2023 yılı Formula 1 sezonu 23 yarışa sahne olacak ve 2022 sezonu ile birlikte en çok yarış yapılan yıl olarak anılacak. Formula 1 sezonlarındaki yarış takvimi sabit olmayıp çeşitli değişkenlere bağlı olarak azalıp artabilir.
Formula 1 Takımları ve Pilotları Nasıl Seçiliyor?
Formula 1 takımlarını oluşturabilmek ve sürdürülebilir şekilde yarışlara devam edebilmek çok büyük yatırımlar ve büyük bütçeler gerektiren bir faaliyettir. Bu sebeple Formula 1’e katılmak oldukça pahalı ve zordur. Bununla birlikte FIA tarafından belirlenen tüm standartları karşılamak başlı başına büyük bir zorluk olmakla beraber arka planda devasa bilgi birikimini de gerektirir. Mevcut Formula 1 takımları bu çerçevede yatırım ve deneyim bakımından FIA tarafından kabul gören önemli organizasyonlardır.
Formula 1 pilotları ise çoğu zaman küçük yaşlardan itibaren karting ile yarış serüvenine atılır. Tek koltuklu yarış araçları sınıfındaki diğer deneyimleri de buna ekleyerek Formula 3 ve Formula 2 kariyerlerinde başarıya ulaşan pilotlar Formula 1 takımlarına geçebilir. Buradaki başarı kriterini ortaya koyarken bu başarıyı dünya üzerinde aktif olarak sadece 20 kişinin sağlayabileceğini unutmamak gerekir.
Formula 1 Pistleri Nasıl Seçiliyor?
Formula 1 pistlerinin seçicisi Uluslararası Otomobil Federasyonu yani FIA’dır. Çeşitli kapalı pistlerin yanı sıra Monaco gibi cadde pistlerini de yarış takvimi içerisinde değerlendirebilmektedir. İlk yarış İngiltere’deki Silverstone pistinde yapılmış ve o günden bu zamana kadar toplam 72 pist yarışlara ev sahipliği yapmıştır.
Formula 1 Pist Uzunlukları
Formula 1 pistleri için sabit bir uzunluktan söz edilemez. Genel olarak 4 ile 6 kilometre uzunluklarında pistlerde yarışlar düzenlenir. Monaco pisti 3.337 metrelik uzunluğu ile en kısa pistlerin başında gelir. Belçika’daki Spa-Francorchamps pisti ise 7.004 metre ile en uzun pistler arasında yer alır.
Formula 1 Bayraklarının Anlamları
Formula 1 yarışlarında pilotları bilgilendirmek ve yarışı kontrol altında sürdürebilmek için bayrakların önemli işlevleri vardır. Damalı, sarı, mavi, kırmızı gibi çeşitli renk ve biçimlerde olan bayrakların her birinin ayrı ve önemli anlamları vardır. Bu konuda detaylı bilgi almak ve
tüm bayrakların anlamlarını kavramak için S Sport Plus’ın ilgili sayfalarını ziyaret etmek yerinde olacaktır.
Formula 1 Puanlaması Nasıl Oluyor?
Formula 1’de pilotlar ve takımlar her yarışın sonunda derecelerine göre puantaja tabi tutulur. Toplam 20 pilotun bulunduğu yarışlarda ilk 10 sırayı alanlar puan kazanır. Yarışı kazanan pilotlar 25 puan alırken ikinci ve sonraki sıralarda yarışı tamamlayan sürücüler 18, 15, 12, 10, 8, 6, 4, 2 ve 1 puan ile ödüllendirilir. Aynı puanlar takımların hesabına da yazılır. Bu şekilde bir sezonda en yüksek puanı toplayan pilot ve takım şampiyon ilan edilir.
Formula 1 Yarış Haftası Nasıl İlerliyor?
Formula 1 yarış haftası 3 gün ve 5 seans olarak programlanır. Heyecan ilk olarak cuma günkü 60’ar dakikalık iki antrenman seansı ile başlar. Cumartesi günü 60 dakikalık bir antrenman seansı daha yapılır. Günün devamında sıralama turlarına geçilir. Q1, Q2 ve Q3 olarak adlandırılan sekanslardan birincisi 18 dakika sürer. 15 dakikalık Q2 ile birlikte her birinde en yavaş 5 pilot elenir. 12 dakika süren Q3 sekansında 10 pilot nihai sıralamanın mücadelesini verir ve pazar günü yapılacak yarış ile hafta sona erer.
Antrenman ve Sıralama Turları Nedir?
Antrenman turları otomobilin ve pilotun piste adaptasyonu için oldukça önemlidir. Antrenman turlarında aracın son kontrolleri yapılırken pilotlar zemin ve virajlar hakkındaki son izlenimlerini alır. Sıralama turları ise ertesi günkü yarışa kimin hangi sırada başlayacağını belirleyen bir tür yarıştır. Q1, Q2 ve Q3 olarak adlandırılan sekanslar pazar günkü yarışta kimin avantajlı sayılan pol pozisyonda başlayacağını belirlemesi bakımından önemlidir.
Formula 1 Teknik Terimler
Formula 1 yarışları pek çok teknik terimin olduğu kimine göre basit ama kimine göre karmaşık kuralları olan sıra dışı bir organizasyondur. Dünya çapında geniş bir izleyici kitlesi bulunan bu yarışların kuralları ve teknik terimleri bilindiğinde çok daha kolay ve zevkli bir yarış izlemek mümkün olur. Örneğin pol pozisyon (pole position) olarak adlandırılan yarış başlangıcında ilk sırayı almak, avantajlı olduğu kadar oldukça zor sıralama turlarını kazanmayı gerektirir. Formula 1 teknik terimleri için S Sport Plus sayfalarında “Formula 1 Teknik Terimler Sözlüğü” başlıklı harika bir içerik bulunduğunu burada belirtelim.