Tenis Grand Slam Turnuvaları ve Şampiyonları

2024-02-06
CANLI İZLE

Grand Slam turnuvaları tenis sporunun en saygın organizasyonları olarak bilinir. Her tenisçinin kariyer planında önemli yeri olan bu turnuvaları kazanmak bir yana katılmak dahi önemli bir başarı olarak kabul edilir. 4 turnuvadan oluşan Grand Slam maratonuna aşağıdaki etaplar dahildir.

  • Avustralya Açık Tenis Turnuvası (Australian Open)
  • Fransa Açık Tenis Turnuvası (Roland Garros)
  • Wimbledon Tenis Turnuvası
  • Amerika Açık Tenis Turnuvası (US Open)

Grand Slam Nedir?

Grand Slam, Uluslararası Tenis Federasyonu (ITF) (International Tennis Federation) tarafından düzenlenen dört büyük tenis turnuvasından her birini tanımlayan ifadedir. Ayrıca dört turnuvada birinci olma durumu da Grand Slam olarak adlandırılır. Bu turnuvaları kazanmakla elde edilen puanlar dünya sıralamasında etkili olurken aynı zamanda sporcular için büyük prestij anlamına gelir.

Her biri yüz yılı aşan bu organizasyonlarda boy gösterebilmek tenis sporu ile ilgilenen herkesin hayalidir. Zemin ve ortam koşulları birbirinden farklı olan bu turnuvaları kazanabilmek dünya çapında başarı olarak değerlendirilir.

Aynı yıl düzenlenen 4 Grand Slam turnuvasını birinci bitiren ve bunun üzerine olimpiyat şampiyonluğunu da elde eden tenisçi Golden Grand Slam şampiyonu olarak anılır. Steffi Graf bugüne dek aynı yıl içerisinde bunu yapabilen tekler kategorisindeki tek tenisçidir.

İlk Grand Slam Hangisidir?

Grand Slam olarak adlandırılan turnuvaların ilki 1877 yılında başlayan Wimbledon’dur. All England Croquet and Lawn Tennis Club’da düzenlenen organizasyonun ilk şampiyonu ise Spencer Gore’dur. Tek erkekler için düzenlenen ilk turnuvaların ilgi görmesi üzerine 1880’lerden itibaren çift erkekler ve tek kadınlar kategorilerinde de yarışmalar başlatılmıştır.

Grand Slam Turnuvalarının Tarihi

Başlangıç tarihi olarak en eski turnuva olan Wimbledon’u ilerleyen yıllarda diğer büyük organizasyonlar takip etmiştir. Amerika Açık 1881 yılında hayata geçerken 10 yıl sonra 1891 yılında Fransa Açık ya da bir başka adıyla Roland Garros başlamıştır. Avustralya Açık ise 1905 yılından beri devam eden asırlık organizasyonlardandır.

Kuruluş yıllarında dört organizasyona aynı yıl içerisinde katılmak ve kazanmak gibi bir imkân bulunmazken ilerleyen yıllarda bu durum söz konusu olabilmiştir. Uluslararası Tenis Federasyonu 1925 yılından itibaren bu turnuvaları Grand Slam olarak kabul etmiştir. İlk kez Grand Slam kazanan tenisçi ise 1938 yılında düzenlenen tüm turnuvaları kazanan Don Budge olmuştur.

Günümüzdeki Grand Slam Tenis Turnuvaları

Günümüzde Grand Slam sezonu ocak ayında düzenlenen Avustralya Açık ile başlar. Melbourne Park’taki sert zeminde oynanan karşılaşmalarda yılın ilk Grand Slam şampiyonu belirlenir.

Mayıs ayı sonunda ise ikinci Grand Slam organizasyonu olan Fransa Açık (Roland Garros) başlar. Paris’in ünlü Stade Roland Garros kortunda toprak zeminde oynanan karşılaşmalar yılın ikinci şampiyonunu ortaya çıkarır.

Temmuz ayı başında Wimbledon’un çim pistinde yılın üçüncü Grand Slam şampiyonunu belirlemek üzere turnuva start alır. Tenis dünyasının en eski organizasyonunda kazanmak başlı başına büyük bir prestij kaynağıdır.

Yılın son Grand Slam organizasyonu olan US Open ağustos ayı sonunda Amerika Birleşik Devletleri’nde düzenlenir. New York’taki Billie Jean King National Tennis Center’in ev sahipliği yaptığı bu turnuva ile sezon sona erer.

Grand Slam Şampiyonları

Grand Slam şampiyonları arasında döneminin efsane tenisçisi konumuna ulaşmış çok sayıda sporcu vardır. Örneğin Ünlü Alman tenisçi Steffi Graf tek kadınlar kategorisinde 1988 yılında düzenlenen dört turnuvayı da kazanarak mükemmel bir sezon geçirmiştir. Aynı yıl düzenlenen olimpiyat oyunlarını da zirvede tamamlayan Graf, Golden Grand Slam şampiyonluğuna ulaşmıştır.

Tek erkekler kategorisinde aynı yıl düzenlenen dört Grand Slam turnuvasını da kazanarak tarihe geçen Avustralyalı Rod Laver tenis tarihinin önemli figürlerindendir. Üstelik bu başarıyı 1962 ve 1969 yıllarında 2 kez elde edebilen tek sporcudur.

2000’li yıllara damga vuran İsviçreli Roger Federer, İspanyol Rafael Nadal ve Sırp Novak Djokoviç farklı sezonlarda da olsa dört turnuvayı da kazanma başarısını göstermiştir. Tek erkeklerdeki bu başarılı sporcuların yanı sıra tek kadınlarda farklı sezonlarda dört turnuvayı da kazanma başarısı gösteren tenisçiler vardır. Amerikalı Serena Williams ve Rus Maria Şarapova 2000’li yılların efsaneleşmiş isimleridir.

En Çok Grand Slam Kazanan Tenisçiler

Grand Slam tarihi boyunca en çok turnuva kazanan tenisçi Sırp Novak Djokoviç’tir. 24 Grand Slam şampiyonluğu olan Sırp raketi 22 şampiyonluk ile İspanyol Rafael Nadal takip eder. İsviçreli Roger Federer ise 20 şampiyonluk ile tenis tarihinin diğer önemli isimlerinden birisidir.

Toplam şampiyonluk sayılarında ilk üç sıra bu şekilde oluşurken Wimbledon’da en çok şampiyon olan isim 8 defa ile İsviçreli raket Roger Federer’dir. Amerika Açık ya da diğer adıyla US Open tarihinde açık kort döneminde zirvede 5 şampiyonluk ile yine Federer yer alır.

Fransa Açık ya da Roland Garros İspanyol Rafael Nadal’ın imza attığı bir turnuvadır. Tam 14 kez bu turnuvayı kazanan İspanyol tenisçi kariyerindeki zaferlerin yarıdan fazlasını burada elde etmiştir. Avustralya Açık’ta ise Sırp Novak Djokoviç elde ettiği 10 birincilik ile zirvede yer alır.

Paylaş
ÖDEME SEÇENEKLERİ SSportPlus Güvenli Ödeme SSportPlus Güvenli Ödeme
HIZLI ÜYE OL