Tenis Kuralları ve Bilinmesi Gereken Terimler

2024-02-06
CANLI İZLE

Orta Çağ dönemine kadar uzayan tarihe sahip olmakla birlikte tenis, bugünküne benzeyen hâli ile 1800’lü yıllarda İngiltere’de oynanmıştır. Dünya üzerinde en çok ilgi çeken sporlar arasında olup önemli bir yere sahiptir. Ayrıca tenis; tek erkekler, tek kadınlar, çift erkekler, çift kadınlar ve karışık çiftler olmak üzere beş kategoride oynanır.

Tenis Kortu ile İlgili Genel Bilgiler

Zemin yapısı farklılıklar gösterebilmekle birlikte tenis kortu dikdörtgen şeklindedir. 23,77 metre uzunluğa ve 10,97 metre genişliğe sahip olan alan; tekler müsabakasında 8,23 metre genişlikte olur.

Tenis kortu tam ortadan bir ağ yardımı ile iki sahaya ayrılır. Orta noktada ağ yüksekliğini sağlamak için her iki kenarda da direkler kullanılır. Ağ, iki direğin arasına çelik halat yardımı ile gerilir ve ağın göz açıklığının topun geçemeyeceği genişlikte olması istenir.

Kortlar zeminlerine göre farklılıklar gösterir. Zemindeki malzemenin cinsine göre sertliğin ve buna bağlı olarak topun sekme hızının farklı olması bu sporun belirleyici unsurları arasında sayılır. Çim, toprak, sert yüzey ve sentetik yüzeye sahip kort örneklerine rastlamak mümkündür.

Tenis Servis Kuralları

Teniste servis atışı sırasında sporcunun her iki ayağının ana çizgi gerisinde olması zorunludur. Ayrıca sporcunun ayaklarının sahanın merkez işareti ve yan çizgilerin hayali uzantıları arasında bir pozisyonda bulunması gerekir. Saha dışında bu şekilde konumlanan tenisçi servis atmak için topu havaya atar ve raket ile topa vurarak karşı sahaya geçmesini sağlamaya çalışır.

Raketin topa temas ettiği andan itibaren servis atışı tamamlanmış sayılır. Topun rakete temasından sonra ulaştığı ve dokunduğu yere göre yeni durum değerlendirmesi yapılır. Sporcu atış sırasında ayağını belirlenen konumda tutmak zorundadır.

Atış sonrasında topun gerili ağ üzerinden geçerek çapraz sahada rakip karşılamadan yere temas etmesi gerekir. Saha çizgileri sahaya dahil olarak kabul edilir. Top havaya atıldıktan sonra raket ile temas sağlanamaması veya topun gereken yere atılamaması durumu hatalı servis olarak değerlendirilir.

Hatalı servis ilk atışta ortaya çıkmış ise tenisçiye ikinci atışı yapması için bir hak daha verilir ve aynı yerden atılacak servis ile oyun başlatılır. Servisin atılabilmesi için rakibin atışa hazır olması gerekir. Servis karşılamaya teşebbüs edilirse rakibin atışa hazır olduğu şeklinde değerlendirme yapılır.

Servis atıldıktan sonra top ağa, banda veya şeride temas ettikten sonra sahaya düşerse atışın tekrar edilmesi istenir. Karşılayan hazır değilken servis atılması durumunda da atışın tekrarı gerekir.

Diğer Tenis Kuralları

Tenis oyunu kendine özgü bir puanlama sistemi üzerinden ilerler. Standart oyun başlangıcında her iki oyuncunun ya da takımın puanı sıfır olarak kabul edilir. İlk puan 15, ikinci puan 30 ve üçüncü puan 40 olarak tanımlanır. Dördüncü puanı alan oyunu kazanmış olur.

Ancak her iki oyuncunun da üç puanı olduğu durumlarda oyun beraberedir ve ilk puanı alan oyunu değil sadece avantajı elde eder. Avantaja sahip sporcu sonraki puanı da alırsa oyunu kazanır. Berabere giden oyunu kazanabilmek için arka arkaya iki puan alınması zorunludur.

Tie-break oyununda sıfır ile başlayan puan 1, 2, 3 şeklinde devam eder ve 7 puan alan oyuncu oyunu ve seti kazanmış olur. Ancak burada yine iki puan farkının olması zorunluluğu bulunur. Aksi hâlde bu fark sağlanıncaya kadar oyun devam ettirilir.

Bilinmesi Gereken Tenis Terimleri

Forehand: Oyuncunun kullandığı eli ile yaptığı vuruş stilidir. Örneğin oyuncu sağ elini kullanıyorsa sağ, sol elini kullanıyorsa sol eli ile yaptığı vuruştur.

Backhand: Oyuncunun raket bulunan eline ait omzunun ağa dönük olduğu ve bu şekilde iken raketin ileri hamlesi ile sağlanan vuruş stilidir.

Ace: Rakip tarafından karşılanamayan servis atışıdır.

Deuce: 40-40 şeklindeki beraberlik hâli, Deuce olarak adlandırılır. Bu aşamadan itibaren iki fark olana kadar oyun devam ettirilir.

Double Fault: Art arda iki servis denemesinin de başarısız olduğu durumdur. Sonucunda rakip takım veya oyuncu puan kazanmış olur.

Fault Faul: Servis atışında topun ağa takılması, ağa takılmamakla birlikte rakibin servis sahasına düşmeden önce fileye çarpması veya korttan dışarı çıkması bu isimle anılır.

Foot Fault: Servis atışının tamamlanmasından önce sporcunun ayağının sahaya girmesi foot fault olarak tanımlanır.

Let Net: Servis atışında topun ağa çarptıktan sonra karşı çapraz servis sahasına düşmesi hâlidir ve oyuncu sevisi tekrarlama hakkı elde eder.

Receiver: Servis atışı sırasında atılan servisi karşılayan oyuncudur.

Baseline: Kortun sınırlarını belirleyen ve ölçüye esas olarak değerlendirilen sınır çizgileri.

Topspin: Topa vuruluş anından itibaren topun dönüşünün giderek artan bir hızda olması. Bu durumda seken top çok daha hızlı ve alçaktan gider.

Underspin: Vuruşun ardından topun giderek azalan bir hızla ilerlemesi. Slice ya da kesme olarak bilinen bu vuruş tekniğinde hız kaybeden top beklenenden daha az seker.

Paylaş
ÖDEME SEÇENEKLERİ SSportPlus Güvenli Ödeme SSportPlus Güvenli Ödeme
HIZLI ÜYE OL