Tenis Raket Özellikleri ve Farkları

2024-02-06
CANLI İZLE

Tenis ile ilgilenmek isteyenler tarafından sıklıkla merak edilen unsurların başında ekipman çeşitleri ve özellikleri yer alır. Tenis oynamak için en önemli ekipman olan tenis raketi, tenisçilerin seviye ve tercihlerine göre pek çok farklı seçenekten oluşur.

Tenis raketi çeşitleri hakkında detaylı bilgilerden oluşan yazımıza göz atarak seviyenize en uygun raketi kısa süre içerisinde bulabilir ve bu keyifli spora vakit kaybetmeden başlayabilirsiniz.

Tenis Raket Çeşitleri Nelerdir?

Tenis raketi çeşitleri güç ve oyun iyileştirici raketler, tweener raketler ve kontrol raketleri olmak üzere üç çeşitten oluşur. Bu çeşitler özelliklerine göre kendi içlerinde alt kategorilere ayrılabilir.

Güç ve Oyun İyileştirici Raketler

Güç odaklı olarak tasarlanıp geliştirilen bu raket türleri, farklı boylardan oluşan başlık seçeneklerine sahiptir. Tenise yeni başlayanlar için ideal bir seçenek olan bu raketler, standart raketlere göre daha uzun ve hafif olan, kısa ve yavaş vuruş yapmayı tercih eden tenisçilerin ilk tercihi hâline gelir.

Dengeli yapısı ile yeterli güç sağlanmasına imkân tanıyan güç ve oyun geliştirme raketlerinin çerçeveleri sert yapılıdır. Güç odaklı olmaları sebebiyle bu raket türü, son derece hafiftir. Roketlerin kafa boyu, diğer roket türlerinden büyüktür.

Kontrol Raketleri

Kontrol raketleri, profesyonel tenisçiler tarafından kullanılır. Güç raketleri ve tweener raketlerden daha ağır olan kontrol raketleri, ince ve küçük kafa yapısı ile öne çıkar. Esnek olan telleri ile manevra alanını genişleten kontrol raketleri, heyecanlı maçların yapılmasına imkân tanır.

Güç desteği düşük olan kontrol raketlerinin denge bölümü sopaya yakın bir noktada bulunur. Diğer raket türlerinden daha ağırdır. Boyutları standart veya uzundur. Raket çerçevesi esnek ve yumuşak olan kontrol raketinin kafa ölçüsü oldukça küçüktür.

Tweener Raketler

Tweener raketler güç raketleri ve kontrol raketlerinin çeşitli özelliklerine sahiptir. Birçok farklı özelliği bir arada sunan tweener raketler, özel yapıları ile manevraları hızlandırır.

Orta ve üst segment tenisçiler tarafından tercih edilen bu raketlerin kafa ölçüsü midplus olarak isimlendirilir. Güç noktaları raketin modeline göre farklılık gösterebilir.

Yeni Başlayanlar Nasıl Bir Tenis Raketi Seçmeli?

Tenise başlayanların doğru raket seçimi yapması, öğrenme ve oyun aşamasında oldukça önemlidir. Etkin bir öğrenme süreci geçirmek ve keyifli maçlar yapabilmek için raket seçerken dikkat etmeniz gereken bazı özellikler bulunur. Bu özelliklerin bir kısmı şunlardır:

Raket Ağırlığı

Raket ağırlığı, tenis için büyük bir önem taşır. Yeni başlayan bireylerin hafif raketler tercih etmeleri, öğrenme sürecini kolaylaştırır. 250 gramdan 350 grama kadar farklı ağırlıklara sahip raketler bulunur. İlk kez tenis oynayacak kişilerin 250 – 280 gram aralığındaki hafif yapılı ve güç odaklı raketleri kullanmaları önerilir.

Kafa Büyüklüğü

Tenis raketinin gücü, kafa boyutları ile direkt olarak bağlantılıdır. Yüksek güç sağlayan bir rakete sahip olmak istiyorsanız kafa büyüklüğünü göz önüne almanız tavsiye edilir. Tenis raketleri, deneyime göre kategorize edilebilir. Tenise yeni başlayan bireylerin büyük kafalı tenis raketlerini tercih etmesi gerekir.

Büyük kafalı tenis raketleri öğrenme aşamasında yapabileceğiniz hataların telafi edilmesini sağlayıp motivasyonunuzun artmasına da yardımcı olur.

Denge Noktası

Raketin ağırlık dağılımı, dengesini etkiler. Raketlerin denge noktaları değişim gösterebilir. Kafa noktası veya sap kısmına doğru yayılan denge noktası, oyun sürecini etkileyebilir. Raketin dengesi kafa bölümüne yakın ise kontrol aşaması zorlaşabilir. Bu nedenle özellikle deneyimsiz tenisçilerin, tenis raketi seçerken denge noktasına dikkat etmeleri gerekir.

Grip Ölçüsü

Grip ölçüsü, yani sap kalınlığı; tenis raketinin doğru bir şekilde kavranmasında belirleyici unsurdur. Grip ölçüsü 1, 2, 3, 4 ve 5 olarak kategorize edilir. Size en uygun grip ölçüsünü belirlemek için raketin sap kısmını kavrayarak deneme yapabilirsiniz. Parmaklarınızın arasında küçük bir boşluk bulunması son derece önemlidir.

Çerçeve Sertliği

Raket çerçeveleri farklı sertliklerden oluşur. Sertlik, raket ile top temasında ortaya çıkan enerjiyi belirler. Esnek çerçeveli raketler gerekenden fazla enerji harcanmasına neden olurken sert çerçeveli raketler yeterli enerji ile oyuna devam etmenizi sağlar.

Kordaj Düzeni

Tenis raketlerinin file telleri 16×18, 16×19 ve 18×20 olmak üzere toplam üç farklı sıklıktan üretilir. Kordaj sıklığı da oyun esnasındaki kontrolünüz üzerinde rol oynayan faktörler arasında yer alır.

Yeni başlayan oyuncular için önerilen kordaj ölçüsü 16×18’dir. Kordaj sıklığı, tel gerginliğini ve gücü de belirlediğinden kişilerin seviyesine ve oyun tarzına göre seçim yapılabilir.

Tenis Raketlerindeki Farklılıklar

Tenis raketleri çeşitlerine göre bazı farklılıklar gösterse de modele göre değişen özellikler de bulunur. Bu farklılıkların başında yer alan raket ağırlığının artması, raketin daha az titremesini sağlayarak daha fazla güç üretip geniş bir vuruş alanı oluşturmasına imkân tanır.

Sert çerçeveli raketler titreşimin kola iletilmesine neden olsa da kararlı, güçlü ve düzenli vuruşlar sağlayarak sayı almanıza yardımcı olabilir.

Kafa formu uzun olan raket modelleri yüksek hız üreterek gücü artırır. Kafa ölçüsü büyük olan raketlerin güç üretimi yüksektir. Bu raketler hataları minimize etmeye yardımcı olurken bükülmeye karşın dirençli yapıları ile kolaylık sağlar. Etkin vuruş alanını genişleten büyük kafa ölçüsüne sahip raketler, rahat vuruşlar yapmanıza olanak tanır.

Paylaş
ÖDEME SEÇENEKLERİ SSportPlus Güvenli Ödeme SSportPlus Güvenli Ödeme
HIZLI ÜYE OL