Tenis Vuruş Çeşitleri ve Raket Tutuşları

2024-02-06
CANLI İZLE

Tenis sporu, insan ile bir raketin uyumlu birlikteliği sayesinde etkin bir şekilde yapılabilir. Bunun için kişinin fizyonomisine uygun olan bir raket formunu tercih etmesi gerekir. Elbette ilk andan itibaren bunun sağlanması kolay değildir. Zaman geçtikçe vücut ve raket uyumu konusunda deneyim artar ve en iyi birlikteliğin yolu açılır.

Tenis sporunda doğru vuruşlar yapabilmenin yolu iyi ve uyumlu bir rakete sahip olmak kadar o raketi doğru tutabilmekten geçer. Rakibe karşı etkili bir oyun ortaya koyabilmek için iyi bir raketi doğru tutabilmek ve etkin vuruş çeşitlerini en iyi şekilde kullanabilmek gerekir.

Tenis Raketi Nasıl Tutulmalı?

Tenis sporunun temelinde raket sapını doğru tutabilmek yatar. Vuruş teknikleri ile raket tutuş şekli arasında net bir bağ vardır. Her vuruşu her tutuş tekniği ile yapmak mümkün olmayacaktır. Ayrıca kişiden kişiye değişen ergonomik farklılıklar dolayısıyla herkes kendine özgü tutuş ve vuruş tekniğini belirleyebilir.

Tenis Raketi Tutuş Çeşitleri ve Avantajları

Her tenis oyuncusu kendine özgü raket formu ve tutuş stili geliştirmekte özgür olmakla birlikte genel kabul gören tenis raketi tutuş şekilleri vardır. Her birinin kullanıldığı yerler ve pozisyonlar farklıdır. Bunların sağladığı avantajlar ve yaşatabileceği dezavantajlar da vardır. Bunları özetle aşağıdaki başlıklar altında değerlendirmek mümkündür.

Continental Tutuş

İşaret parmağı alt ekleminin raket sapının 2. boğum bölgesine geldiği tutuş şeklidir. Genel olarak hazır duruş ve bekleme pozisyonunun temel tutuş formu olarak kabul edilir. En önemli avantajlarından birisi gerektiğinde hızlı bir şekilde diğer tutuş formlarına kolayca geçilebilmesidir. File önü vole vuruşlarında etkili işler yapmaya olanak sağlar. Bu tutuş ile kesme olarak biline slice vuruşları nispeten kolay yapılır.

Eastern Forehand Tutuş

İşaret parmağı alt ekleminin raket sapının 3. boğum bölgesine geldiği tutuş şeklidir. Özellikle top spin olarak adlandırılan etkili vuruş tekniğinin uygulamasında kolaylık sağlaması bakımından sıklıkla kullanılır. Bunun yanı sıra düz (flat) ve kesme (slice) vuruşlarda da oldukça kullanışlıdır.

Semi Western Forehand Tutuş

Bu tutuş şeklinde işaret parmağının alt eklemi raket sapının 4. boğum bölgesine gelir. Raket sapına göre elin konumu kısmen arkada ve kısmen altta sayılabilir. Etkili spin vuruş için çok tercih edilen bir tutuş şeklidir.

Western Forehand Tutuş

Bu tutuş şeklinde işaret parmağının alt eklemi raket sapının 5. boğumuna denk gelir. Bu stilde topa doğru iyi kapanan raket sayesinde etkili topspin vuruşlar yapılabilir. Başka bir tutuşa geçmek istendiğinde raket yüzünün değiştirilmesinin gerekmesi bu tutuş stilinin dezavantajıdır.

Eastern Tek El Backhand Tutuş

İşaret parmağı alt ekleminin raket sapının 1. boğumuna gelmesini gerektiren tutuş şeklidir. Topa çok iyi spin vermeyi sağlasa da bu tutuş şekli ile topa vurabilmek oldukça zordur.

Çift El Backhand Tutuş

Tüm tutuş stilleri arasında kolay, basit ve güvenli vuruş imkânı vermesi ile bilinir. Sağ el dengeye yönelik davranırken sol el ile iyi ve kontrollü bir hamle yapma fırsatı yakalanır. Bu tutuşta sağ el işaret parmağı alt eklemi raketin 2. boğumuna, sol eldeki karşılığı ise raketin 7. boğumuna gelmelidir.

Tenis Vuruş Çeşitleri

Teniste çok sayıda vuruş çeşidi vardır ve her birisi için farklı konum ve amaçlar söz konusu olabilir. Başlıca vuruş çeşitlerini aşağıdaki şekilde özetlemek mümkündür.

Backhand

Vuruş yapacak oyuncunun raketi taşıyan omzunu ağa çevirdiği, topu vücudu ile karşılayıp raketi ileriye doğru savurarak gerçekleştirdiği vuruş stili Backhand olarak adlandırılır. Hem çift el hem de tek el ile vuruş mümkündür.

Forehand

Vuruş yapacak oyuncunun raket olmayan omzunu ağa çevirdiği vuruş şeklidir. Geniş açıyla savrulan kol dolayısıyla etkili vuruşlar yapılabilir.

Drop Shot

Rakibi file dibine gelmeye zorlayan ve topun ağı geçtiğinde yavaşça dönerek geri gelmesini sağlayan yavaş ancak etkili bir vuruş tekniğidir.

Lob Shot

Ağa yakınlaşmış bulunan rakibin arkasına atılan yüksek ve yumuşak top lob shot olarak adlandırılır. Rakibi ağdan uzaklaştırmakta ve topla oynayabilmesi için sahanın gerisine gitmeye zorlamakta etkilidir. Lob hot hücumda etkinlik sağlamak amacıyla kullanılabileceği gibi aynı zamanda savunma amaçlı vuruş olarak ve vuran oyuncuya zaman kazandırmak için kullanılır.

Smaç

Serviste olduğu gibi yüksek gelen toplarda uygulanan etkili bir vuruş tekniğidir. Smaç sonrasında sert giden topu rakibin karşılaması güçleşir.

Slice (Kesme)

Forehand slice veya Backhand slice şeklinde uygulanabilen ve topa yukarıdan aşağıya kesme şeklinde vurulduğu bir tekniktir. Sahaya temas ettiği anda rakibi yanıltacak etki oluşturur.

Tenis Servisi Vuruş Çeşitleri

Teniste servis oyuna başlamanın yolu olması bakımından önemlidir. Bunun yanı sıra etkili servis atışları sayesinde ilk hamlede veya ikinci hamlede sayıya ulaşmak oldukça kolaylaşabilir. Teniste servis vuruşlarını kısaca aşağıdaki şekilde izah etmek mümkündür.

Düz Servis

Hazırlık pozisyonunda bulunan tenisçi topu yeteri kadar havaya atar ve vuruş yapacağı elin bilek kapama hareketini yaparak topu hedeflediği yere vurur. Rakibin topu karşılama şekline göre oyun ve karşılama şekli belirlenir.

Topspin Servis

Servisi atacak oyuncunun havaya attığı topun altına girerek yaptığı spin hareketini içeren oldukça etkili bir servis atışıdır. Böylece top rakip sahaya temas ettiğinde yana doğru ani hareketle açılır, karşılanması güçleşir.

Kesme Servis

Servis kullanan tenisçinin raketi topun dış kenar ortasına vurur ve yanal bir harekete maruz kalan top rakip sahaya temas ettiği anda kaymaya ve yön değiştirmeye başlar. Bu durum rakip için can sıkıcı sonuçlar üretebilir.

Paylaş
ÖDEME SEÇENEKLERİ SSportPlus Güvenli Ödeme SSportPlus Güvenli Ödeme
HIZLI ÜYE OL